Infrea ansluter sig till Fossilfritt Sverige och undertecknar bygg- och anläggningssektorns Färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Infrea tillsammans med över 100 företag och aktörer inom branschen har åtagit sig att halvera sina klimatutsläpp fram till 2030 och att uppnå nettonollutsläpp år 2045. Detta är ett viktigt steg för att bidra till en hållbar samhällsutveckling och stärka konkurrenskraften inom en alltmer klimatmedveten industri.
Fossilfritt Sverige, är regeringens initiativ som arbetar för att öka takten i klimatomställningen och göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Initiativet, som lanserades 2015, syftar till att bygga en stark och hållbar industri genom att bli fossilfria, samtidigt som det skapar fler jobb och nya exportmöjligheter.
”För oss på Infrea är det en självklarhet att anta utmaningen att arbeta för en fossilfri framtid. Genom att gå med i Fossilfritt Sverige stärker vi vår konkurrenskraft och bidrar till en mer hållbar utveckling i samhället,” säger Martin Reinholdsson, VD på Infrea. ”Vi verkar inom en bransch med stora möjligheter att göra en positiv skillnad för både människa och miljö, och vi ser det som en avgörande del av vår framgång och långsiktiga lönsamhet.”
Infrea integrerar hållbarhet i hela verksamheten Infrea arbetar enligt en strategi där hållbarhet är fullt integrerat med affär och verksamhet. Den nyligen antagna strategin innebär att hållbarhetsarbetet kommer att genomsyra hela koncernen, inklusive dotterbolagen. ”Det handlar inte bara om stora visioner, utan om konkreta handlingar. Till exempel har vi redan börjat ställa krav på minskade CO2-utsläpp och sociala krav i våra underentreprenadavtal. Detta är ett arbete vi har tagit fram tillsammans med våra dotterbolag för att säkerställa att alla är med på tåget,” förklarar Martin Reinholdsson.
Exempel på konkreta insatser Flera av Infreas dotterbolag har redan tagit konkreta steg mot en fossilfri och socialt hållbar framtid. Ett exempel är Bramark & VA i Göteborg AB, som har fattat ett strategiskt beslut att arbetsmaskiner under 200 kg alltid ska vara eldrivna. Detta är ett viktigt steg för att minska utsläppen och bidra till en grönare arbetsmiljö.
Ett annat exempel är Markentreprenader i Östersund, som inte bara är specialister inom sitt hantverk utan även arbetar aktivt och långsiktigt med social hållbarhet. För att bidra till att lösa en av branschens största utmaningar – personalförsörjning – har företaget delat ut ett stipendium i cirka åtta års tid till ”bästa elev” i årskurs två på maskinförargymnasiet. Stipendiaten får sommarjobb på företaget och möjlighet till anställning efter avslutade studier. Detta skapar en tydlig väg in i arbetslivet för ungdomar och är ett exempel på hur Markentreprenader arbetar med social hållbarhet på riktigt.
För mer information:
Martin Reinholdsson, vd och koncernchef, + 46 70 539 67 92
Malin Eriksson, hållbarhetschef, +46 76 118 99 91
Om Fossilfritt Sverige
Fossilfritt Sverige arbetar med att öka takten i klimatomställningen och göra Sverige till ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Målet är att bygga en stark industri och skapa fler jobb och exportmöjligheter genom att bli fossilfria. Fossilfritt Sverige startades på initiativ av regeringen 2015 inför FN:s klimatmöte i Paris och samlar aktörer i form av företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Initiativet drivs av ett kansli under ledning av en nationell samordnare. Genom samverkan med företag, branscher, kommuner och regioner arbetar Fossilfritt Sverige med att identifiera hinder och möjligheter för att accelerera utvecklingen. Fossilfritt Sverige tar sedan fram och överlämnar politiska förslag till regeringen och samlar aktörer för att genomföra relevanta åtgärder.