Hem Case Case Infrea – Jonab Anläggnings AB

Jonab-andan fortsätter tillsammans med Infrea

För entreprenadföretaget Jonab har den lokala förankringen och företagskulturen alltid stått i centrum. Det var också det viktigaste när de sökte efter en ny ägare. När vägarna korsades med Infrea i början av 2021 blev det en perfekt match.

Med fokus på södra Sverige har Jonab Anläggnings AB utfört anläggningsarbeten i 28 år – alltifrån schakt- och markarbeten till att anlägga kajer och broar. Företaget har flera gedigna projekt i ryggen, bland annat utbyggnad av hamnen i Trelleborg, södra infarten vid E6:an i Halmstad och ställverk på flera platser vid Kustvägen i Halmstad. Med andra ord är de vana att hantera allt från enkla till stora, komplexa projekt.

– Kunderna är främst kommuner och statliga bolag, men vi har även gjort jobb åt privata aktörer. Vårt arbetsområde stäcker sig från längst ner i Skåne upp till Kungsbacka med max tio mil inåt i landet. Vi håller oss främst längst kusten, där är det mycket som händer, säger Jesper Strandberg, vd för Jonab Anläggnings AB.

Tillväxttakten har varit god och stabil, vilket har gjort att Jonab växt balanserat sedan slutet av 90-talet – från några få anställda till dagens 75. Under 2021 började dåvarande vd och grundare av bolaget, Leif-Göran Johnsson, tillsammans med ledningsgruppen att leta efter en ny ägare som kunde fortsätta driva bolaget i samma regi och anda. Det viktiga var att Jonabs värderingar och företagskultur skulle bibehållas trots nytt ägandeskap.

– Med 75 anställda i dagsläget börjar det märkas att vi blivit större. Det blir alltmer komplext för oss att hantera och vi ville inte tappa det familjära. I jakten på en ny ägare fick Infrea upp ögonen för oss och vi påbörjade en dialog som kändes väldigt bra. De delade vår filosofi, som vi kallar Jonab-andan, om att sätta medarbetaren i centrum och värna om den lokala förankringen som vi byggt upp, säger Jesper Strandberg.

Långsiktig ägare
Dialogen fördjupades och sedan september 2021 är Jonab en del av Infrea-gruppen. För Infreas del är Jonab deras största förvärv hittills och tillförde koncernen en omsättning om 571 miljoner 2022. Efter ett drygt två år under de nya ägarnas vingar är Jesper Strandberg mer än nöjd och allting har rullat på enligt förväntan.

– Det viktiga för oss är att få stöttning och verktyg för att kunna samverka med andra bolag. Dessutom att de hjälper oss att utvecklas i lagom takt. Infrea tänker och arbetar långsiktigt vilket vi gillar. De har stor branschkunskap och erfarenhet som vi kan dra stor nytta av, berättar han.

Jesper Strandberg
vd på Jonab Anläggnings AB

Jesper Strandberg är relativt ny in i rollen som vd efter Leif-Göran Johnsson, och kan redan bolaget utan och innan. För 20 år sedan klev han nämligen in i bolaget som första tjänstemannen och har sedan dess varit med och utvecklat Jonab till vad det är idag i positioner som både arbets- och platschef.

– När jag började så sa Leif-Göran, som ägde firman då, att ”nu är vi två tjänstemän, det är lagom”. Men vi har alltid sagt att bra folk kan man inte tacka nej till, och på den vägen är det. Vi har fått in kompetenta medarbetare och växt sakteligen hela tiden. Dessutom är en viktig detalj att vi har roligt på jobbet – det speglar sig i både resultat och tillväxt, säger Jesper Strandberg.

Samverkan med andra dotterbolag

Att vara en del av Infrea-gruppen ger inte bara en långsiktig trygghet, utan dörrarna öppnas för bland annat samverkan med de andra dotterbolagen och skapar möjligheter. Jesper Strandberg nämner exempelvis ett projekt i Skövde som utförts i samverkan med ytterligare ett bolag inom gruppen.

– När vi var uppe i Stockholm för ett sammanträde med hela Infrea-gruppen fick vi bra kontakt med Anläggningsgruppen i Skaraborg. Det gjorde sedan att jag hörde av mig till dem för hjälp när vi fick en förfrågan om ett projekt i Skövde. Andreas Ingemarsson, som är vd för Anläggningsgruppen, sa att det var en självklarhet att hjälpas åt. Vårt samarbete fungerar väldigt bra och det underlättar att få stöd av andra företag inom Infrea, berättar Jesper Strandberg.

Med säte i Halmstad och stark marknadsposition i primärt Halland och Skåne, verkar Jonab i en expansiv region. Infrastrukturbehovet är stort och eftersatt på flera platser och idag har Jonab åtskilliga projekt igång. Ökad energianvändning och nya elledningar skapar också många jobb. Bland annat är de i full färd med att anlägga vägar och exploateringsområden i sydvästra Sverige samt ytterligare ett ställverk – denna gång i Småland.

– Vi ser fram emot att växa tillsammans med Infrea och gemensamt med alla dotterbolag, säger Jesper Strandberg.

Fakta

I september 2021 gjorde Infrea sitt hittills största förvärv genom Jonab Anläggnings AB. Företaget har en stark marknadsposition i sydvästra Sverige, primärt i Halland och Skåne, vilket innebär att Infrea stärker sin geografiska position inom Mark & Anläggning ytterligare. Företaget grundades 1997 och har sedan dess byggt upp en kompetent organisation inom sin nisch. Under 2021 omsatte Jonab 340 Mkr med god lönsamhet.